chat icon
Charles de Brabandere

Charles de Brabandere

28 Sep 2022
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Hoe optimaliseren we de structurering van uw portefeuille?

De Belgische belastingadministratie staat de Belgische belastingbetaler toe te investeren in een veelvoud van aftrekbare portefeuilles, elk met hun eigen regels en belastingvoordelen. Het rendement van die verschillende instrumenten zal variëren afhankelijk van uw beleggingsdoelstelling (bijv. pensioenplanning) en uw sociale status (bijv. werknemer of bedrijfsleider). Hoewel sommige instrumenten een aanzienlijk belastingvoordeel bieden, is dat over het algemeen gemaximeerd en is het maximale bedrag dat kan worden geïnvesteerd beperkt.

Gezien de veelheid van fiscaal aftrekbare instrumenten die beschikbaar zijn en de te overwegen criteria, is het optimaliseren van de structurering van iemands vermogen een complexe oefening. easyvest maakt gebruik van het volgende optimalisatieproces:

  1. We classificeren de fiscaal aftrekbare instrumenten op basis van hun potentiële rendement, van het hoogste tot het laagste, rekening houdend met instap- en uitstapkosten, de beheerskosten en het verwachte rendement.
  2. We selecteren de instrumenten op basis van de sociale status en het uiteindelijke doel van de belegger.
  3. We maximaliseren het geïnvesteerde bedrag in elk instrument totdat de wettelijke limiet wordt bereikt, beginnend met datgene wat het hoogst verwachte rendement biedt.
structuration_nl.jpg

Pensioenplanning

De pensioenplanning is een complexe oefening die we voorzichtig moeten benaderen, aangezien we zo het kapitaal dat nodig is om het wettelijke pensioen aan te vullen, maximaliseren. Wanneer de pensioenplanning optimaal verloopt, waarbij we niet alleen de belastingvoordelen maar ook de opbrengsten van de verschillende pensioenproducten in overweging nemen, genereren we aanzienlijke extralegale en financiële voordelen. De bank- en verzekeringsproducten die we in overweging moeten nemen, beschrijven we hieronder.

Groepsverzekering

Een groepsverzekering is een pensioenproduct in de vorm van een levensverzekering dat een bedrijf aangaat ten behoeve van zijn werknemers om hun wettelijke werknemerspensioen aan te vullen. De onderneming betaalt rechtstreeks de premies die worden gebruikt om het pensioenkapitaal op te bouwen. Ze zijn fiscaal aftrekbaar en niet onderworpen aan de socialezekerheidsbijdragen en roerende voorheffing. Het is daarom een interessante manier voor een bedrijf om de kosten te minimaliseren door het pensioen van zijn werknemers aan te vullen. Aangezien het bedrijf wettelijk verantwoordelijk is voor het garanderen van een minimumrendement voor zijn werknemers, bestaat het overgrote deel van de groepsverzekering uit Tak 21-producten met een gegarandeerd rendementspercentage. De reserves van een groepsverzekering worden geblokkeerd tot het pensioen, maar kunnen van de ene naar de andere verzekeraar worden overgeheveld in geval van verandering van werkgever.

Individuele Pensioentoezegging voor Bedrijfsleiders (IPT)

De Individuele Pensioentoezegging voor Bedrijfsleiders is het equivalent van de groepsverzekering voor werknemers. Het is een pensioenproduct in de vorm van een levensverzekering dat een bedrijf aangaat ten behoeve van een van zijn bestuurders ter aanvulling van zijn wettelijk pensioen. Het bedrag dat kan worden bijgedragen aan een IPT is afhankelijk van het professionele inkomen van het kaderlid en wordt begrensd door de 80%-regel. De onderneming betaalt de premies voor de opbouw van het pensioenkapitaal rechtstreeks en ze zijn volledig aftrekbaar als beroepskosten. Dit is een goede manier om een deel van het overtollige geld van het bedrijf over te dragen aan zijn bestuurders. De gevormde reserves (kapitaal, rente, aandeel in de winst, vermogenswinsten) worden bij pensionering aan de directeur terugbetaald. De IPT kan worden belegd in Tak 21-producten met een gegarandeerd rendementspercentage of in Tak 23-producten in niet-gegarandeerde kapitaalinvesteringsfondsen die zijn blootgesteld aan de markt. Het biedt daarom aantrekkelijk rendement voor kaderleden die bereid zijn een risico te nemen.

Pensioensovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

De Pensioensovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) is het equivalent van de groepsverzekering voor natuurlijke personen die als zelfstandige werken. Het is een pensioenplan in de vorm van een levensverzekering dat een zelfstandige voor eigen rekening afsluit om zijn wettelijk pensioen als zelfstandige aan te vullen. Het bedrag dat kan worden bijgedragen aan een POZ is afhankelijk van het professionele inkomen van de zelfstandige en wordt begrensd door de 80%-regel. De premies die worden gebruikt om het pensioenplankapitaal op te bouwen, worden rechtstreeks door de zelfstandige betaald en bieden een belastingaftrek van 30%. Het is daarom een goede manier om uw belastbare bedrag te verlagen en u voor te bereiden op uw pensioen. De gevormde reserves (kapitaal, rente, winstaandelen, meerwaarden) worden bij aanvang van het pensioen terugbetaald aan de zelfstandige. De POZ kan worden belegd in Tak 21-producten met een gegarandeerd rendementspercentage of in Tak 23-producten in niet-gegarandeerde kapitaalinvesteringsfondsen die zijn blootgesteld aan de markt. Het biedt daarom een aantrekkelijk rendement voor zelfstandigen die bereid zijn om enig risico te nemen.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) biedt zelfstandigen, vrije beroepers en bedrijfsleiders, de mogelijkheid om hun wettelijk pensioen aan te vullen. Het bedrag dat aan een VAPZ kan worden bijgedragen, is afhankelijk van het beroepsinkomen van de zelfstandige en wordt jaarlijks op forfaitaire basis begrensd. Het POZ kent een fiscaal voordeel omdat de toegekende premies worden geregistreerd als beroepskosten voor zelfstandigen die ze volledig kunnen aftrekken, waardoor ze minder socialezekerheidsbijdragen en personenbelasting betalen.

Accountants en makelaars bevelen dit zeer populaire fiscaal aftrekbare instrument voor zelfstandigen vaak aan, omdat de zelfstandig geen instaptaks betaalt en het een hoge fiscale aftrekbaarheid biedt. Naast deze voordelen kent het VAPZ twee belangrijke nadelen. Aan de ene kant geeft het alleen toegang tot Tak 21-producten met een gegarandeerd rendementspercentage dat in de meeste gevallen de inflatie niet dekt. Aan de andere kant is dit het fiscaal aftrekbare instrument dat het meest wordt belast bij aanvang van het pensioen, vanwege het mechanisme van fictieve rente.

Rekening houdend met deze verschillende elementen, is het VAPZ financieel gezien het minst interessante instrument. Om die reden beveelt easyvest over het algemeen het VAPZ niet aan, behalve aan wie producten met gegarandeerde rente wil, of met het oog op de spreiding van pensioenregelingen om het belastingrisico te minimaliseren – in het geval de belastingdienst besluit om andere fiscaal aftrekbare instrumenten in de toekomst te beperken en minder aantrekkelijk te maken.

RIZIV-contract

Zorgaanbieders die zijn aangesloten bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) komen doorgaans in aanmerking voor een RIZIV-contract. Die vaste jaarlijkse bijdrage van het RIZIV, die alleen een eenvoudig verzoek van de zorgaanbieder vereist, wordt in zijn voordeel toegekend ter aanvulling van zijn wettelijk pensioen, ongeacht of hij zijn werkzaamheid als werknemer of als zelfstandige uitoefent. Het bedrag dat het RIZIV betaalt, varieert naargelang het beroep (bijv. arts, apotheker, tandarts, verpleegkundige).

Aangezien dit contract volledig wordt gefinancierd door het RIZIV en de zorgaanbieders zelf niets hoeven bij te dragen, is het verstandig dat ze zich hierop abonneren. Het RIZIV-contract is wel niet onbeperkt of 100% gratis. Dit plan vereist eerst een bijdrage aan een solidariteitsfonds van 10% van de jaarlijkse premie. Het beperkt zich daarnaast tot beleggingen in Tak 2-producten met een laag gegarandeerd rendement, wat het potentiële rendement op de lange termijn beperkt. De ingebrachte bedragen worden ook in aanmerking genomen onder de 80%-regel en beperken de potentiële bijdragen van andere enveloppen met aantrekkelijkere rendementen. Ten slotte is dit contract onderworpen aan een uitstapbelasting.

Pensioensparen

Pensioensparen is een fiscaal aftrekbaar instrument dat beschikbaar is voor elke Belgische belastingbetaler, waardoor hij tot 1270 euro per jaar (in 2021) voor zijn pensioen kan beleggen en tot 30% fiscaal kan aftrekken van het bedrag dat werd belegd.

Effectenrekening

Effectenrekeningen bieden geen specifiek belastingvoordeel in de context van pensioenplanning, maar moet u hoe dan ook overwegen vanwege de flexibiliteit die ze bieden en de lage kosten die ermee gepaard gaan. Andere opties daarentegen bieden onbetwistbare maar gemaximeerde belastingvoordelen. Zodra alle andere instrumenten ‘verzadigd’ zijn, blijft de beleggingsrekening het financiële referentie-instrument om overtollige spaargelden te investeren en uw pensioen op te bouwen.

Andere mogelijkheden

Langetermijnsparen en niet-fiscale levensverzekeringen zijn twee andere beschikbare instrumenten die u kan overwegen. Het eerste kan interessant zijn als u niet profiteert van een belastingvermindering vanwege een hypotheeklening. Wat niet-fiscale levensverzekeringen betreft: die vinden we minder interessant dan de beleggingsrekening waarvan de kosten en belastingen lager zijn.

Andere beleggingsdoelen

Wanneer u uw kapitaal wil structureren in een andere context dan pensioenplanning, zoals een algemene investering of een vermogensplanning, zijn er twee instrumenten beschikbaar: de effectenrekening of de niet-fiscale levensverzekering.

Effectenrekening

De effectenrekening is het Zwitserse mes van financiële structurering vanwege haar lage beheerskosten en hoge flexibiliteit. Het legt geen beperkingen op aan de beleggingshorizon (u kan uw kapitaal dus op elk gewenst moment liquideren) noch enige beleggingsbeperkingen. Het biedt ook een grote flexibiliteit wat de aard en het aantal begunstigden betreft: natuurlijk persoon, bedrijf, echtpaar, minderjarig kind, vruchtgebruik/naakte eigendom, mede-eigendom, stichting enz.

Niet-fiscale levensverzekering

Niet-fiscale levensverzekeringen kunnen, net als de effectenrekening, worden geopend voor een veelvoud aan situaties, maar hebben hogere beheerskosten en een beleggingshorizon van ten minste acht jaar om te profiteren van een fiscale aftrek met betrekking tot bron- en transactiebelastingen.

Waarom zou u dan opteren voor een niet-fiscale levensverzekering als u weet dat de effectenrekening in de meeste gevallen aantrekkelijker is en u mogelijk ook bepaalde specifieke documentatie moet voorzien? In enkele specifieke situaties en afhankelijk van de regio van de fiscale woonplaats van de belegger, kan een niet-fiscale levensverzekering nuttig zijn om het gestorte kapitaal te beschermen tegen externe crediteuren. In het algemeen, en afgezien van de fiscaal aftrekbare instrumenten voor levensverzekeringen die zijn toegewijd aan het pensioen (bijv. PIT, POZ, pensioensparen), ziet easyvest weinig nut in niet-fiscale levensverzekeringen.

 
 

Laatst bijgewerkt op 28/09/2022

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Zie alle FAQ’s
Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.