chat icon
Charles de Brabandere

Charles de Brabandere

28 Sep 2022
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter

Wat is herbalancering?

Herbalanceren houdt in dat men periodiek een portfolio opnieuw in evenwicht brengt wanneer deze afwijkt van het risicoprofiel.

Beeld u een investeerder in die een portfolio beheert die bestaat uit 50% aandelen en 50% obligaties. Met der tijd wordt er verwacht dat aandelen sneller zullen aandikken dan obligaties. Daarom is het dan ook logisch dat, op een bepaald moment, de totale waarde van het portfolio evolueert naar 60% aandelen en 40% obligaties. Onze investeerder wordt daardoor blootgesteld aan een hoger risico dan hij bereid is te accepteren, aangezien aandelen een groter risico inhouden in vergelijking met obligaties.

Om de beleggingsportefeuille opnieuw in evenwicht te brengen moet men de investeringen herbalanceren. In deze situatie houdt dit dus in dat een gedeelte van de aandelen verkocht, én met dat geld opnieuw nieuwe obligaties worden aangekocht om het oorspronkelijke evenwicht van 50%-50% te herstellen.

Dit betekent dus dat de belegger een deel van zijn hoger geprijsde effecten verkoopt om zijn totaal van lager geprijsde effecten te vergroten. Koop laag en verkoop hoog is het basisprincipe om uw kapitaal te vergroten.

Laatst bijgewerkt op 28/09/2022

Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op Twitter
Zie alle FAQ’s
Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te De Praeterestraat 2/4, 1000 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2024 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.