chat icon
Edouard Dradin

Edouard Dradin

14 Mar 2025
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Obligatie-ETF’s: Alles wat u moet weten over dit product dat diversificatie en stabiliteit combineert

In dit artikel gaan we dieper in op obligatie-ETF’s, hun verschillende types, hun voordelen en hoe ze reageren op schommelingen in de rentevoeten.

Obligatie-ETF’s: Alles wat u moet weten over dit product dat diversificatie en stabiliteit combineertETF’s (Exchange Traded Funds) zijn een onmisbaar beleggingsinstrument geworden, vooral voor degenen die hun portefeuille tegen lage kosten willen diversifiëren. Onder hen trekken obligatie-ETF’s in het bijzonder de aandacht van beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit en rendement. Maar hoe werken ze? Welke obligatie-ETF moet u kiezen afhankelijk van de markt? En vooral, hoe beïnvloeden rentevoeten hun prestaties? 

Wat is een obligatie-ETF? 

Een obligatie-ETF is een beursgenoteerd indexfonds dat de prestaties volgt van een mandje obligaties. Maar voordat we uitleggen hoe het werkt, laten we teruggaan naar de basis: wat is een obligatie? 

Een obligatie is een schuldbewijs dat wordt uitgegeven door een staat of een onderneming om geld te lenen van beleggers. In ruil daarvoor verbindt de emittent zich ertoe om regelmatig rente (de zogenaamde coupons) uit te keren en het kapitaal op de vervaldag terug te betalen. Obligaties worden daarom als stabielere beleggingen beschouwd dan aandelen, hoewel ze nog steeds onderhevig zijn aan schommelingen in de rentevoeten en de kredietwaardigheid van de emittent. 

Een obligatie-ETF stelt beleggers in staat om eenvoudig toegang te krijgen tot een breed scala aan obligaties, zonder dat ze elke obligatie afzonderlijk hoeven te kopen. Dit biedt onmiddellijke diversificatie, lagere kosten en een verhoogde liquiditeit, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor wie in obligaties wil beleggen zonder de lasten van individueel beheer. 

Waarom investeren in een obligatie-ETF? 

Maar niet alle obligatie-ETF’s zijn hetzelfde. Laten we de belangrijkste categorieën nader bekijken. 

De verschillende soorten obligatie-ETF’s 

Obligatie-ETF’s worden doorgaans geclassificeerd op basis van de obligaties die ze bevatten. Hier zijn de belangrijkste categorieën: 

1. ETF’s met staatsobligaties 

Staatsobligaties zijn schuldbewijzen die door overheden worden uitgegeven om hun uitgaven te financieren. Ze worden beschouwd als veilige beleggingen, vooral die welke worden uitgegeven door economisch stabiele landen (Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, etc.). 

Voordelen: 

Voorbeelden: een ETF die de index van Amerikaanse Treasuries of Duitse Bunds volgt. 

Opmerking: in het Frans wordt de term bon d’État ook gebruikt, maar deze verwijst meestal naar kortlopende schuldtitels (<2 jaar) in plaats van naar langlopende staatsobligaties. 

2. ETF’s met bedrijfsobligaties 

Bedrijfsobligaties worden uitgegeven door bedrijven om hun groei te financieren. Ze bieden vaak hogere rendementen dan staatsobligaties, maar brengen ook een groter risico met zich mee.

Twee hoofdtypen: 

Waarom investeren? 

3. ETF’s met gemengde obligaties 

Sommige ETF’s combineren verschillende soorten obligaties (staats- en bedrijfsobligaties) om een evenwicht te bieden tussen risico en rendement. 

Welke obligatie-ETF kiezen en in welke verhouding? 

De keuze van een obligatie-ETF hangt af van verschillende criteria: 

1. Uw beleggersprofiel 

Twijfelt u over uw profiel? Maak een afspraak met een adviseur en doe een simulatie op onze website. 

2. Marktomstandigheden 

Bij Easyvest kiezen we voor een langlopende obligatie-ETF om rendement te optimaliseren en te beveiligen, ongeacht markt- en renteveranderingen. 

3. Samenstelling van de ETF 

Niet alle obligatie-ETF’s volgen dezelfde index. Sommige bevatten uitsluitend staatsobligaties, andere bedrijfsobligaties, en sommige combineren beide. 

Waarop letten vóór u investeert? 

De verdeling tussen staatsobligaties en bedrijfsobligaties, afhankelijk van uw strategie. 

De kwaliteit van de obligaties: 

4. Distributiemethode: kapitalisatie of distributie 

ETF’s en fondsen (aandelen of obligaties) kunnen op twee manieren werken: 

5. De valuta van de ETF 

Als u in euro’s belegt, kan het verstandig zijn om een obligatie-ETF te kiezen die in euro’s genoteerd is, om wisselkoersrisico te vermijden. 

Bij Easyvest gebruiken we een ETF met staatsobligaties uit de eurozone, wat meerdere voordelen biedt: 

6. De kosten van het fonds 

De Total Expense Ratio (TER) vertegenwoordigt de jaarlijkse beheerkosten van het fonds door de uitgever. Een lage TER helpt om uw nettowinst op lange termijn te optimaliseren. 

Vergelijk altijd de kosten tussen verschillende ETF’s, want hoge kosten kunnen uw prestaties aanzienlijk verlagen.

De impact van rentevoeten op obligatie-ETF’s 

Rentevoeten beïnvloeden rechtstreeks de prijs van obligaties en dus ook van obligatie-ETF’s. 

1. De omgekeerde relatie tussen rentevoeten en obligatieprijzen begrijpen 

Wanneer de rente stijgt, bieden nieuw uitgegeven obligaties een hoger rendement, waardoor oudere obligaties (met een lagere rente) minder aantrekkelijk worden. Dit leidt tot een daling van hun prijs. 

Omgekeerd, wanneer de rente daalt, worden oudere obligaties waardevoller en stijgt hun prijs. 

2. Hoe uw strategie aanpassen aan de rente-evolutie? 

Als de rente laag is en waarschijnlijk zal stijgen: 

Als de rente hoog is en waarschijnlijk zal dalen: 

In onzekere tijden: 

Vergelijking van verschillende obligatie-ETF’s 

Het kiezen van de juiste obligatie-ETF hangt af van verschillende criteria, zoals de herkomst van de obligaties, het type (staats-, bedrijfs- of gemengd), en de beheerkosten. 

Om u te helpen een duidelijker beeld te krijgen, vindt u hieronder een overzichtstabel van zes obligatie-ETF’s die verschillende beleggingsstrategieën bestrijken. Of u nu op zoek bent naar de veiligheid van staatsobligaties, het rendement van bedrijfsobligaties of een evenwicht tussen beide, deze vergelijking helpt u bij het vinden van de ETF die het beste bij uw profiel past. 

Naam van de ETFHerkomst Kosten (TER) Hoofdsamenstelling Aantal obligaties 
iShares Core Global Govt Bond UCITS ETF (AGGH)Wereldwij 0,10%Staatsobligaties van ontwikkelde landen (VS, Europa, Japan) 1 500+
Amundi Euro Government Bond 7-10Y UCITS ETF AccEurozone0,15%Langlopende staatsobligaties uit de eurozone 50+
Vanguard USD Corporate Bond UCITS ETF (VUCP)Verenigde Staten 0,09%Investment grade bedrijfsobligaties in USD 5 000+
SPDR Bloomberg Euro High Yield Bond UCITS ETF (SYBJ)Europa0,40%Europese bedrijfsobligaties met hoog rendement (High Yield) 500+
iShares € Govt Bond 3-5yr UCITS ETF Eurozone0,15 % Middellangetermijn staatsobligaties uit Europa (3-5 jaar) 150+ 

Conclusie: obligatie-ETF’s, een essentieel instrument voor portefeuillediversificatie 

Obligatie-ETF’s zijn een uitstekende manier om in obligaties te beleggen en tegelijkertijd te profiteren van de eenvoud en diversificatie die indexfondsen bieden. De keuze hangt af van het beleggersprofiel en de marktomstandigheden, met name de schommelingen in de rentevoeten. 

Samenvatting van de belangrijkste punten: 

Bij Easyvest hanteren we een evenwichtige aanpak, waarbij we aandelen-ETF’s combineren met staatsobligatie-ETF’s. 

Waarom deze combinatie? 

Kort samengevat: obligatie-ETF’s zijn een uitstekend diversificatiemiddel, maar ze werken nog beter in combinatie met aandelen-ETF’s. Door een ETF met Europese staatsobligaties op te nemen, versterken we de stabiliteit van de portefeuille en beperken we de risico’s die verband houden met valutawijzigingen en buitenlandse markten. 

Slim investeren? Easyvest helpt u bij het opbouwen van een gediversifieerde portefeuille die is afgestemd op uw profiel. 


 
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X
Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Louizalaan 475, 1050 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2025 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.