chat icon
Antoine Bouvy

Antoine Bouvy

03 Apr 2025
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X

Semmie review (2025): Wat u moet weten als Belgische belegger

In april 2025 kondigde Saxo Bank aan dat het zijn SaxoWealthCare-portefeuilles overdraagt aan Semmie, een Nederlandse digitale vermogensbeheerder. Voor duizenden beleggers betekent dit dat hun portefeuille beheerd zal worden door een andere partij — vaak zonder dat ze daar zelf expliciet voor gekozen hebben. Maar wat is Semmie precies? Wat zijn de kosten, wat kunt u verwachten van het rendement, en is Semmie eigenlijk wel geschikt voor u als Belgische belegger? We doken in de details en maakten deze uitgebreide review voor u.

Semmie review (2025): Wat u moet weten als Belgische belegger

Wat is Semmie?

Semmie is een in Nederland gevestigde digitale vermogensbeheerder, opgericht in 2016. De dienst werd opgezet om beleggen eenvoudig en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Semmie noemt zichzelf graag “een slimme belegger voor gewone mensen”. De dienstverlening is volledig digitaal: via de app of het online platform beantwoordt u enkele vragen over uw financiële situatie en risicobereidheid, waarna Semmie een modelportefeuille voorstelt. Uw geld wordt vervolgens automatisch belegd, opgevolgd en herbalanceerd. In april 2025 beheert Semmie naar schatting ongeveer 1 miljard euro aan klantvermogen, verdeeld over 15.000 beleggers.

Hoe werkt beleggen met Semmie?

With Semmie, you invest in one of three standard portfolios, each available in four risk profiles: De portefeuilles bestaan uit duurzame ETF’s, met een focus op bedrijven die voldoen aan ESG-criteria (milieu, sociaal en bestuur). Hoe offensiever het profiel, hoe groter het aandelengewicht in uw portefeuille — met dus ook meer potentiële schommelingen én rendement.Herbalancering gebeurt automatisch, en er is geen mogelijkheid om individuele fondsen te kiezen. Alles verloopt via een “hands-off”-strategie: u belegt, Semmie doet de rest.

Wat is het rendement van Semmie?

Semmie communiceert transparant over de historische prestaties van haar modelportefeuilles. Gemiddeld liggen de rendementen sinds oprichting rond onderstaande waarden:
RisicoprofielGemiddeld jaarlijks rendement (sinds oprichting)
Defensief±2,5%
Neutraal±4,0%
Gebalanceerd±5,5%
Offensief±7,0%
Let op: deze cijfers zijn historisch en dus geen garantie voor de toekomst. Uw rendement hangt onder andere af van de marktomstandigheden en het moment waarop u instapt.

Wat kost Semmie?

Semmie hanteert een all-in beheervergoeding van 0,75% per jaar, inclusief: Er zijn geen instap-, uitstap- of verborgen kosten. Voor beleggers is dit transparant en overzichtelijk. Toch is het goed om te weten dat andere digitale spelers — zoals Easyvest — lagere kosten hanteren vanaf 0,40%, wat op lange termijn een aanzienlijk verschil kan maken in uw netto rendement.

Vergelijking: Semmie vs Easyvest

KenmerkSemmieEasyvest
Land van herkomstNederlandBelgië
Beheerskosten (all-in)Vanaf 0,75% per jaarVanaf 0,4% per jaar
In-/uitstapkostenGeenGeen
Fiscaliteit voor BelgenBuitenlandse rekening, manuele aangifte nodigBelgische rekening, automatisch fiscaal geoptimaliseerd
Toelichting fiscaliteit:

Is Semmie veilig?

Semmie is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland en werkt met bewaarnemers die uw beleggingen apart houden van het eigen vermogen van het bedrijf. Uw geld is dus wettelijk beschermd. Toch blijft het een digitale speler zonder fysieke kantoren, wat voor sommige beleggers een nadeel kan zijn als ze persoonlijk contact verkiezen.

Wat zijn de fiscale gevolgen voor Belgische klanten?

Een belangrijk punt voor Belgische beleggers: omdat Semmie een Nederlandse instelling is, opent u automatisch een rekening in het buitenland. Dat heeft fiscale gevolgen:
  1. U moet deze buitenlandse rekening aangeven bij de Nationale Bank van België (NBB).
  2. U moet ze jaarlijks vermelden in uw persoonlijke belastingaangifte (vak XIII van de aangifte).
  3. U loopt mogelijk het risico dat de inhouding van roerende voorheffing niet automatisch gebeurt (afhankelijk van de fondsen), waardoor u zelf fiscale verplichtingen moet opvolgen.
Voor beleggers die eenvoud willen — ook fiscaal — kan dat een struikelblok zijn.

Gebruikerservaring

Het platform van Semmie is strak, intuïtief en makkelijk in gebruik. Zowel op desktop als via de app kunt u: Wat ontbreekt, is diepgaande analyse of persoonlijk advies. Semmie is bewust beperkt in complexiteit, wat positief is voor starters, maar misschien minder geschikt voor ervaren beleggers die meer controle of maatwerk zoeken.n.

Is Semmie Right for You?

Dat hangt af van uw profiel. Semmie is vooral interessant voor: Maar misschien is Semmie minder geschikt voor:

Conclusie

Semmie biedt een eenvoudige en transparante manier om te beleggen, vooral aantrekkelijk voor wie geen tijd of zin heeft om zich actief met zijn portefeuille bezig te houden. Het rendement is marktconform, de kosten zijn duidelijk, en het platform werkt vlot. Toch moeten Belgische beleggers rekening houden met fiscale verplichtingen en het feit dat Semmie geen Belgische speler is. Wie op zoek is naar een goedkopere oplossing, met fiscale optimalisatie voor België en de mogelijkheid tot persoonlijk advies, doet er goed aan om ook naar lokale alternatieven zoals Easyvest te kijken.

Wilt u weten hoeveel u zou besparen bij een Belgisch alternatief? Simuleer uw portefeuille op easyvest.be en ontdek wat een lagere kost en een geoptimaliseerde aanpak voor uw vermogen kan betekenen
Delen op Linkedin Delen op Facebook Delen op Delen op X
Easyvest is een merk van Easyvest NV, (n°0631.809.696), erkend en gereglementeerd door de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) als vermogensbeheerder en verzekeringsmakelaar, met maatschappelijke zetel te Louizalaan 475, 1050 Brussel, België. Easyvest Pension Fund (afgekort Easyvest OFP) is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening erkend en gereglementeerd door de FSMA (n°1011.041.490), gevestigd op hetzelfde adres. Copyright 2025 EASYVEST NV. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Historische prestaties, verwachte rendementen of statistische voorspellingen weerspiegelen mogelijks niet de werkelijke toekomstige prestaties. Alle financiële beleggingen houden risico’s in en kunnen tot verliezen leiden.