Bij Easyvest hanteren we een aanpak gericht op indexbeleggen om uw investeringen te optimaliseren. We stellen een gediversifieerde en performante portefeuille samen op basis van ETF’s: een wereldwijde aandelen-ETF en een aanvullende ETF, wat zorgt voor een eenvoudige, efficiënte en fiscaal geoptimaliseerde aanpak.
Een tracker, ook wel indexfonds genoemd, is een beleggingsfonds dat als doel heeft de prestaties van een bepaalde beursindex te repliceren. Bekende indexen zijn bijvoorbeeld de MSCI World, de S&P500 (VS), de Nikkei (Japan), de CAC 40 (Frankrijk) of de BEL20 (België).
In tegenstelling tot traditionele beleggingsfondsen volgt een tracker een passieve strategie, wat leidt tot aanzienlijk lagere kosten en het vermijden van beheersfouten.
De meeste trackers kunnen zonder vertraging op de beurs worden gekocht. In dat geval spreken we van een “Exchange Traded Fund” (ETF).
Voor meer details over wat een ETF is, lees ons artikel: Wat zijn ETF's of trackers?
ETF’s, ofwel beursgenoteerde fondsen, zijn een populaire investeringsmethode vanwege hun eenvoud, diversificatie en lage kosten. In België bieden ETF’s een aantrekkelijke oplossing voor beleggers die willen ontsnappen aan de complexiteit van traditionele fondsen, dankzij een van nature gediversifieerde portefeuille die geen intensieve opvolging vereist.
Voor meer informatie, lees onze gids: Hoe investeren in ETF’s in België? Onze gids voor 2025
Niet alle ETF’s zijn gelijk. Hier zijn de belangrijkste criteria om te overwegen:
Voor een gedetailleerde analyse, lees: Actieve of passieve ETF’s: wat is het verschil?
Voor persoonlijke begeleiding biedt Easyvest beheerdiensten aan met gediversifieerde ETF-portefeuilles. Ontdek onze aanpak: Hoe werkt het?.
In ETF's Investeren via uw vennootschap kan een slimme strategie zijn om de fiscale druk te verlagen en uw kapitaal efficiënter te laten groeien. In ons artikel "Moet ik de cash van mijn vennootschap beleggen?" leggen we uit waarom steeds meer ondernemers ervoor kiezen om hun overtollige cash in trackers te beleggen.
Belgische kmo’s kunnen een liquidatiereserve aanleggen, waarbij ze een deel van hun winst opzijzetten tegen een verlaagde belasting van 10%. Na vijf jaar kunnen ze dit bedrag uitkeren als dividend, waarop slechts 5% roerende voorheffing wordt geheven. Dit is een interessante manier om het cashbeheer binnen uw vennootschap te optimaliseren en tegelijkertijd toekomstige financiële behoeften voor te bereiden.
Maar wat is voordeliger: investeren via uw vennootschap of als particulier?
Download ons gratis model en ontdek welke aanpak het best bij uw situatie past.
Veel ondernemers overwegen het DBI-regime (Definitief Belaste Inkomsten) waarmee, onder bepaalde voorwaarden, dubbele belasting op ontvangen dividenden kan worden vermeden. Dit regime heeft echter enkele belangrijke beperkingen.
Daarentegen biedt beleggen in ETF’s via uw vennootschap vaak een flexibeler, beter gediversifieerd en fiscaal geoptimaliseerd alternatief.
Ontdek hoe u uw bedrijfsportefeuille optimaal kunt structureren met ETF’s in ons artikel: Is het regime van Definitief Belaste Inkomsten (DBI) misleidend?